Are we really awake? Smo res budni? Sind wir wirklich wach?

Article in Slovene; English and German translations in the making.

Številne so bolezni modernega sveta, a revščina duše je najbolj nevidna ter obenem najmočnejša. Ko boste naslednjič uporabili javno prevozno sredstvo, glejte. Ljudje iščejo, tuhtajo, želijo biti ljubljeni. Ko boste naslednjič čakali na vlak, opazujte ljudi, kako pogledujejo v smer, od koder bo prišel. Prav vsak je v svojem svetu. Pri tem preštejte ljudi, ki komunicirajo – na nam nenaraven, “mehanski” način.

Mobilni telefon je naprava, ki je v 21. stoletju osvojila človeštvo. Presunilo me je, da sleherni Maročan na ulici premore mobilni telefon, obenem pa lahko prosi za vbogajme. Vendar Maročani za razliko od Slovencev na ta račun ne zanemarjajo pomena osebne komunikacije. Je osebna komunikacija pri nas postala manj vredna od mehanske? Kaj bi si o današnjem načinu mislili naši predniki, ki so bili še pred dobre pol stoletja – glede na dobo človeštva povsem zanemarljivo obdobje – hvaležni za vsakdanji kruh in toplo kmečko peč? Lahko vprašate vaše stare starše, in njihov iskren odgovor vas zna presuniti. Pa upam, da tudi premakniti. Beseda, ki danes žene NAŠ “napredni” sodobni, boljši svet, za katerega smo si prizadevali in tudi zatirali več generacij, že zveni grdo. Pohhhlep. Pa vendar to ni nič novega. Vsi se vemo, da je ta del nas, če smo mi del družbe. Pa se je tudi zavedamo? Res?

Podal bom primer, ki je blizu vsakemu izmed nas. Nekaterim vsakodnevno, drugim ne. Semafor. Ko »reče« rdeča, niti pomislimo ne, da bi ravnali zavestno. Vam je to znano? Gre se za zavedanje. Edino, kar bistveno razlikuje vsa živa bitja, je nivo zavedanja. Verjetno ste že slišali, da naj bi bili delfini edina živa bitja, ki se lahko zavestno odločijo vzeti svoje življenje. Kaj pa mi, boste rekli. Ljudje smo s svojim prečudovitim umom dobili tudi dar neskončnega razumevanja smisla življenja. Sposobni smo razumeti zakaj sploh živimo. Mar ni to čudovito?

A čemu sodobni človek posveča svoj vsakdan, svojo energijo in naklonjenost? Jutrišnjemu, boljšemu dnevu, brezskrbni preteklosti ali sedanjemu trenutku? To vprašanje je bistveno in prosim, da ga ne podcenjujete; lahko si ga postavite vsak dan prihodnje 3 dni. Bo preveč, boste pozabili? Zapišite si ga. Uporabljate papir le še, ko se vam izračun položnice za mobilni telefon ne izide? Kdo sploh ve, kaj pomeni jutri?

Za zaključek se vračam k zavedanju in zopet bom začel z bistvenim vprašanjem. Kaj sploh pomeni, zavedati se?

Zavedati se pomeni biti buden. Mislite, da ste budni, ko po zajtrku popijete skodelico črne kave? Wiederdenken, think again, premislite. Biti buden pomeni biti čuteč, odprtosrčen in ljubeč do vseh živih bitij. Za boljši danes.